Cims de Porrera startades av Josep Lluis Pérez och hans ideer genomsyrar fortfarande de högklassiga vinerna som en yngre generation Pérez förfinar år från år.
Vid en tid då få trodde på druvan var Josep Lluis Pérez bensäker, Carignan har ett uttryck och en dold potential som inte har fått komma fram. Den behöver inte vara stöd till Cabernet eller Syrah utan kan stå på egna ben. Så rätt han hade.
Cims betyder bergstopp på katalanska och lyfter man blicken från den lilla byn Porrera förstår man namnet. vinfäljten söker sig mot den stålblå himlen, det är brant, stenigt och kargt så det förslår. Och vildsint vackert tycker vi! Vinstockarna kämpar på här och blir extra livskraftiga av villkoren som naturen ger. Det faller inte mycket regn, solen steker ofta från en klarblå himmel. nätterna är kyliga och dagarna heta under sommarhalvåret. Den kolsvarta skifferjorden, licorella, är näringsfattig, skördeuttaget är mycket lågt, men koncentrationen i druvorna desto större. Cims de Porrera grundades 1996 av Josep Lluis Pérez, en av de fem pionjärerna som kom till Priorat och förändrade vinvärlden för fyrtio år sedan. Tillsammans med Rene Barbier, Carles Pastrana (vars eleganta viner du också kan köpa av oss) Álvaro Palacios och Daphne Glorian återuppväckte han urgamla vintraditioner. Inte minst att använda den ursprungliga, lokala druvsorten cariñena. På kullarna kring Porrera växer även garnacha, cabernet sauvignon, merlot och syrah. I dag är det grundarens enologutbildade son Adria Pérez som står för vinmakeriet. Han gör bara två viner, Cims de Porrera och Solanes. Det förstnämnda är flaggskeppet, ett vin som bara görs i goda årgångar och som är unikt genom att andelen cariñena är så hög som 85-90 procent. I motsats till många andra Prioratoproducenter föredrar han cariñenan framför den fruktiga, men mycket lättare garnachadruvan. Egendomen omfattar cirka 60 hektar vingårdar som bara ger 100 000 liter vin om året, vilket beror på det extremt låga skördeuttaget. I några av vingårdarna skördar man så lite som ett kvarts kilo druvor per planta! Det är nyckeln till att Cims de Porreras viner är så koncentrerade och så välstrukturerade.
Läder, tobak, choklad, integrerade tanniner, mineralitet med bra syra. Cims de Porrera Classic görs på upp till 108 år gamla vinrankor. 100 % Carinena. Ett klassiskt Prioratvin.
Intensiva dofter av röda bär, lakrits, mineraltoner och en distinkt kryddighet. Medelfyllig smak med bra koncentration, sammetslen struktur och härligt integrerade tanniner, bra syra och friskhet. Avslutning är lång och torr.
Frisk med bra aromatisk komplexitet, honungsdofter, citrusfrukter. Överflöd av mogen frukt, päron, kvitten med en härlig mineralitet, hög syra, blommiga inslag och fräscha örter med en lång mjuk avslutning.