Hodgkinson | DOQ Priorat

Minimal påverkan på och i samklang med naturen med ett av Europas bästa vinlägen

Tidigt på 1970-talet letade den engelske arkitekten Peter Hodgkinson efter ett sommarhus inte alltför långt från Barcelona där han bodde med sin familj. En vän tipsade om Priorat och familjen föll snabbt för det vackra, karga, torra terrass-landskapet. De köpte en övergiven gård och 76 hektar mark. Till gården Mas del Habanero hörde tallskog, tre övergivna hus, mandel- och olivträd liksom vinfält. Under många år tillbringade familjen lediga stunder här och barnen, tre bröder, växte upp med Priorat. För varje år fixade man Mas del Habanero lite ytterligare, man körde druvkörden till det lokala kooperativet i Gratallops i närheten. Pappans passion och intresse för vinet väckte nyfikenhet och beundran hos sönerna. Och när de var redo att stå på egna ben, på nittiotalet, bestämde de sig för att starta en vingård på riktigt.

Caspar, David och Luca visste direkt att de ville skapa ett vin med så lite påverkan som möjligt, de visste också att de enbart skulle använda sina egna Cariñena- och Garnachadruvor, som dessutom var ekologiskt certifierade.  

Läget i DOQ Priorat, de stora egna markerna med redan befintliga vinfält liksom Lucas erfarenheter av att göra vin gjorde att förutsättningarna för att göra en modern tolkning av gamla beprövade viner fanns.

En av hörnpelarna I produktionen är den biologiska mångfald som finns på gården. Den förstärks av de många terrasser och vilda avsnitt med uppvuxet gräs, oliv- och mandelträd liksom buskar som finns på egendomen, liksom förstås djurlivet. Allt detta tillsammans med brödernas vana att arbeta ekologiskt gör att man har en rik odlingskultur som vinstockarna stortrivs i.

Minimal intervention och inga tillsatser sammanfattar brödernas filosofi. Handskördat och handarbetat där varje druva tas om hand med respekt likaså. Vinerna jäses och åldras på amforor, på franska ekfat eller på cementfat beroende på fält och typ. Kombinationen skapar förutsättningar för atts kapa dessa unika viner.

Fem hektar

Viner från

Hodgkinson | DOQ Priorat

Rött vin
2018

MAS DEL HABANERO | DOQ PRIORAT

Intensiva och komplexa aromer som visar inslag av tobaksblad, mörk frukt och peppar. Ett mycket gastronomiskt vin, med mineralitet och syra med en perfekt balans.

Rött vin
2021

LAS PANZUDAS | DOQ PRIORAT

Ren och fruktig doft med inslag av jordgubb och hallon som är karaktäristiskt för Garnacha-druvan. Livlig syra som ger den längd i munnen och en underbar fräschör som kan avnjutas med eller utan mat.

Missa inga nya släpp

Gå med i Fem Hektar Vinklubb

Genom att klicka på "Gå med" bekräftar du att du godkänner våra användarvillkor.
Välkommen till klubben!
Oops! Something went wrong while submitting the form.