Familjen Andreu har arbetat fälten kring den lilla staden Pira i Conca de Barberà sedan 1700-talet. Här gör man Kataloniens bästa Cava och är mästare på Trepat.
Sedan 1700-talet har familjen Andreu ägnat sig åt vinodling. För närvarande arbetar familjen 90 hektar vinfält utspridda i DO Conca de Barberà, främst med de traditionella sorterna i regionen, Macabeu, Parellada och Trepat. Flera gånger har man vunnit priset för Kataloniens bästa mousserande vin.
Inte minst är man bra på att hantera en av våra favoritdruvor Trepat. 90 % av världens Trepat växer i DO Conca de Barberà och familjen Andreu hanterar den mästerligt och har en snart hundraårig erfarenhet av att arbeta med druvan. Området är perfekt lämpat för Trepat, druvan behöver mycket sol på dagen och kalla nätter. Fälten ligger 400 meter över havet vilket skapar perfekta förutsättningar för druvan. Även om Trepatdruvan har mörkt skal, påminner sockerhalten mer om en grön druva, och även kalla år kan man producera den. Sockerhalten i den sent mognande druvan är idealisk för Cava liksom för spännande rött vin, med bra syra och mjuka tanniner. De äldsta rankorna planterade familjen alltså för snart hundra år sedan. Idag sträcker familjens odlingar ut sig över 90 hektar fördelade på olika fält varav det största är bara 6 hektar.
Bara 1/3 av druvorna används i produktionen av familjens viner, resten skickas till det lokala cooperativet för att stödja området. Alla druvorna handplockas. Mellan 1920-talet och mitten av 1980-talet fanns ingen lokal vinproduktion i området, det var när Bernats far började göra mousserande vin som allting ändrades.
Frisk och ung Trepat med låg alkoholhalt. Frisk doft av jordgubbar. I munnen fina röda frukter och toner av vitpeppar och kryddnejlika. Lufta och servera kring 14°.
Halmgul nyans med ett mycket fint och konstant pärlband av bubblor. Fruktigt med en subtil fusion mellan vinet och fatet. Mjuk munkänsla med bra struktur, fräsch och ihållande, med en explosion av bubblor som ger en behaglig bubblande känsla.
Rött vin på druvan Trepat som är unik. 90 % av världens Trepat växer i Conca de Barberà och familjen Andreu har odlat den i generationer. Druvorna skördas och väljs ut manuellt från fälten les Alzinetes och les Parades, med vinstockar som är över femtio år gamla. Vinet mognar på nya franska ekfat i sex månader. Djup körsbärsfärg med violetta toner; intensiv doft med inslag av kanel och röd frukt. Munkänslan är len, fet, lång och ihållande, med smak av kanderad frukt, en lätt touch av lakrits, en elegant finish och en lätt syra. Välbalanserad. Ett unikt vin, med en mycket distinkt personlighet.